Nieuws - Marmusic

WebRadio
MARMUSIC.NL
Het no-nonsense
internet radio station
WebRadio
Ga naar de inhoud

Van Morrison & Joey DeFrancesco

Marmusic
Gepubliceerd in Album van de week · 5 mei 2018
Van Morrison is iemand die graag verrast. De samenwerking met Joey DeFrancesco is er zo eentje, al heeft ‘Van’ natuurlijk wel iets met capabele organisten. Met Georgie Fame maakte hij een paar geweldige platen. Maar DeFrancesco is natuurlijk veel meer een pure jazzorganist en trompettist. Met zijn 47 jaar is de Amerikaan nog relatief jong maar wel eentje die zijn pappenheimers kent. Dit fenomeen speelde met talloze grootheden uit de jazz  en pop en begon als tiener bij Miles Davis. een man die je dus om een boodschap kunt sturen.
 
 

Dat is te horen op You’re Driving Me Crazy, een album waarop de heren het beste bij elkaar naar boven halen. De plaat is gevuld met bestaand repertoire uit het blues- en jazzoeuvre en songs uit het rijke songbook van Van Morrison. En dat pakt goed uit. De sfeer op het album is ontspannen maar voor saaiheid is geen ruimte. De muziek laveert tussen easy listening en smooth jazz, maar is wel van een belachelijk hoog niveau.
 
 
Van Morrison blijft een meester in het croonen van oude jazzstukken. Bijna achteloos zingt hij het ene na het andere werkje op zijn welbekende manier. Voor de kleuring zorgt de geweldenaar DeFrancesco en zijn geweldige band die bestaat uit drummer Michael Ode, gitarist Dan Wilson en tenorsaxofonist Troy Roberts.
 
 

Zelfs een toch lichtelijk uitgekauwd lied als Van’s “Have I Told You Lately” blijft stoer overeind. Zo ook The Way Young Lovers Do, een andere Van Morrison-standard. Hier past Van zijn zangpartij volledig aan om een fabuleuze orgelsolo van DeFranceso meer ruimte te geven. Opvallend is ook het terughalen van de track Close Enough For Jazz dat hij in 1993 opnam voor zijn album Too Long In Exile. Het past perfect in het muzikale thema van deze plaat. Ook het repertoire uit het American Songbook zoals Miss Otis Regrets en Every Day I Have The Blues klinken verfrissend en vitaal.
 
 

Het maakt van You’re Driving Me Crazy een waarachtig mooie plaat van twee iconen die elkaar perfect verstaan.WebRadio Marmusic.nl
© 2012-2019 marmusic
Terug naar de inhoud