J.J. Cale

WebRadio
MARMUSIC.NL
Het no-nonsense
internet radio station
WebRadio
Ga naar de inhoud

J.J. Cale

Marmusic
Gepubliceerd door Ron Bulters in Album van de week · 4 mei 2019
Postume opnamen doen een artiest niet altijd eer aan. Nummers blijven immers meestal niet voor niets op de plank liggen of zijn niet af. Tenzij je – zoals J.J. Cale het muziek maken niet kan laten. Stay Around klinkt dan ook alsof Cale nooit is doodgegaan.

Stay Around klinkt opvallend “af” en consistent. Dat is ook niet vreemd omdat Cale nu eenmaal een kenmerkende stijl had en omdat hij alle instrumenten kon bespelen, zoals blijkt uit de opener Lights Go Down of Winter Snow, waar Cale zijn eigen stem en diverse gitaarpartijen overdubte.

Helaas blijkt uit de ontroerende linernotes van weduwe/samenstelster Christine Lakeland niet altijd wanneer de songs op de band werden gezet. Wel leren we dat het heerlijke Chasing You in de woonkamer werd opgenomen met de band tijdens de voorbereidingen van de laatste tour van Cale in 2009. Maar er is zo veel moois.

Het titelstuk dat – afgezien van een iets modernere productie met gemak op de beste platen van J.J. Cale had kunnen staan. Stay Around geeft een mooi overzicht van de kwaliteiten van Cale. Van korte songs als Oh My My waarin Cale slechts op gitaar is te horen tot compleet uitgewerkte studio-opnames. Waaronder het enige nummer dat Cale niet zelf componeerde, My Baby Blues, geschreven door Christine Lakeland. Het eerste nummer dat ze samen speelden.

Stay Around is weliswaar maar een pleister op de wond die het te vroege overlijden van J.J. Cale heeft achtergelaten, maar wel een zeer welkome pleister. Een waardig eerbetoon.WebRadio Marmusic.nl
© 2012-2019 marmusic
Terug naar de inhoud