Ayreon

WebRadio
MARMUSIC.NL
Het no-nonsense
internet radio station
WebRadio
Ga naar de inhoud

Ayreon

Marmusic
Gepubliceerd door Wim Koevoet in Nieuwe Releases · 3 april 2020
Het was in 1998 al een grandioos huzarenstuk van Arjen Lucassen, dat maffe elektrische kasteel van hem.

Van tevoren was er nauwelijks zicht op commerciële potentie, zijn voorgaande projecten waren geen overtuigende kassuccessen geweest en toch zette hij zijn ‘space opera’, Into The Electric Castle’ getiteld, op plaat. Een nogal abstractie muzikale vertelling met veel personages, vertolkt door grote en wat minder grote namen uit de progrock/metal scene.

Nu is Arjen Lucassen niet alleen een geweldige muziekschrijver, gitarist en conceptbedenker maar ook een eigenwijze doorzetter, die de kunst van het muzikaal ondernemerschap als geen ander verstaat en bovendien is behept met een jaloers makend netwerk. En ‘dus’ werd Into The Electric Castle in veel opzichten toch dat onwaarschijnlijke grote succes. Het leverde hem een blinkend visitekaartje op dat telkens als hij het op tafel legde voor weer een nieuw project resulteerde in de medewerking van nóg meer grote namen. Dat is zo tot op de dag van vandaag.

Al die kwaliteiten van Ayreon, zijn artiestennaam, hebben nu de live-vertolking van zijn meesterwerk mogelijk gemaakt. Vorig jaar op het podium en nu ook op twee cd’s en een dvd. Een audiovisueel spektakel van 2,5 uur.
Behalve het elektrische kasteel komen in het laatste deel ook nummers van latere werken en covers voorbij. Met de hulp van onder anderen Fish, Damian Wilson, Thijs van Leer en Edward Reekers. En o ja, Arjen Lucassen zelf speelt ook mee. Hij heeft zich over zijn podiumangst heen gezet.WebRadio Marmusic.nl
© 2012-2019 marmusic
Terug naar de inhoud